Werk - 117

Reiken IV (Babylon)

Renovatie van een meergezinswoning waar de tuin dezelfde ruimte als de mens krijgt.

Lees meerLees minder

Het heeft zijn ding gedaan, maar nu is het wel klaar. De woning was eerst een woning voor een gezin. Vervolgens werd ze opgedeeld en werd zo op die manier een woning voor acht studenten. Dat laat wel zijn sporen na. Naast de algemene veroudering van het pand is het perceel grotendeels volgebouwd en volledig verhard.

We zullen dus ontbouwen. Massa verwijderen, maar ook woon-eenheden. Voor- en achterkamer worden telkens samengevoegd. Doffe kamers worden zo doorzon-studio’s. Eentje per verdieping. Voorbij de historische achtergevel is het perceel niet langer bebouwd. Een compacte stadstuin ontpit niet enkel het perceel, maar zelfs een belangrijk deel van het bouwblok als zijn geheel. De tuin vermenigvuldigd zich nog in verticale zin. De achtergevel is een lagentaart. Schijven lopen van scheimuur tot scheimuur. Soms komen ze uit het gevelvlak te steken. Daar worden ze zonnewering, balkon en hangend tuintje. Een vlinder gaat op het open raam af, bedenkt zich, en keert naar de bloemen. Het gras staat nog nat van de regenbui. Je kan het ruiken.

Werk - 117
117 SSG SOII 20211111 photoshop kopiëren ALT 2
Twee delen aan elk raam. Een tuin en een terras. Dat hoeft niet steeds op de grond. Je kan het ook gaan stapelen, zwevend tussen spriet en nok.
117 SSG VO AG
Hoe de compositie van ramen eruit ziet bij een historische woning, wordt voor een groot deel bepaald door de traphal. De gevel wordt namelijk in twee gedeeld: een achterste kamer en daarnaast de traphal. Die trap heeft telkens zijn tussentijds bordes aan de achtergevel. Ramen verspringen. Het kan een thema zijn dit te tonen. Of net een thema zijn om dit te maskeren. De laagjestaart van de verschillende gestapelde studio's vragen om iets horizontaal. Het kleine raam wordt mee geabsobeerd in de band die het ander raam en het balkon al vormt.
117 SSG VO VG
Ook een voorgevel met banden. Een hoge plint, zo kan die tegen de drukte van de straat. Met een schattig rond raampje in de deur. Zo klem je bij het thuiskomen niet per ongeluk je huisgenoot achter de deur. Dikke ramen daarboven, soms dik vanbinnen, soms dik vanbuiten. Alweer met zwevende tuintjes.

Stedelijke meergezinswoningen zijn je ding?

Zie ook project Hôtel Particulier of Zwaluw

Interesse in de mogelijkheden van gestapeld wonen?

Zie ook project Reiken, Reiken II (Tweezicht), Reiken III of Reiken V (Frugaal)