Leden
Lees meerLees minderHuidige leden
- Louise Kiekens, restauratie architecte
- NACU architecten
- Xudo
- JENODK
- Third, visualizations
- Pauline De Schryver, architecte
- Lieke Verschelden, architecte
Voormalige leden
- Luchtschip
- Architectuuratelier Huyghe
- Atelier Vos
- Marie Vercraeye
- Kollektiv
- Fly
- Bart Van De Velde
Coworking voor opkomend architecturaal talent.
Gedeelde kennis ontketend door gedeelde ruimte.
Deel van het Marge biotoop.
MISSION STATEMENT
Wat
HATCH is een coworking gericht op architectuur-gerelateerde beroepen. Het doel van HATCH is om niet enkel een plaats en infrastructuur te verschaffen aan startup bedrijven -zoals de meeste coworkings doen- maar om dat te overstijgen door het delen van kennis en ervaringen binnen het vakgebied. HATCH creëert op deze manier een gemeenschap die mensen niet enkel verenigt in plek, maar ook in betekenis. HATCH zal zich vestigen in elke belangrijke architectuurstad in Vlaanderen, zodat dit netwerk verbreed, maar bovendien ook nomadisch kan optreden: elke Hatcher is in elke vestiging welkom. Het netwerk toont zich bovendien aan de buitenwereld op verschillende manieren.
Hoe
Het belangrijkste doel, om de missie van HATCH te laten slagen, is het effectief delen van kennis en ervaringen faciliteren. Op zich gebeurt dit reeds spontaan door simpelweg mensen met hetzelfde of aanleunende beroepen in één ruimte te zetten. Maar HATCH tracht dit verder te faciliteren door het delen van een architectuurbibliotheek, een materiaaldatabank (stalen), een informeel kennisforum, regelmatige afterworkevenementen en het opstellen van wekelijkse kennisseminaries. Onze testcase in Gent toont dat dit vlot slaagt. Niet alleen wordt er heel veel kennis uitgewisseld en getuigen startups dat dit hun groei ondersteunt – bovendien zijn er zelfs reeds verschillende samenwerkingen op projectbasis ontstaan. Het netwerk wordt tastbaar. Hoe ruimer dit netwerk, hoe meer het kan teruggeven aan de individuen van dat netwerk. Bovendien zorgt een groot netwerk voor enige robuustheid mochten er snelle wissels van leden
zijn (startups die doorgroeien en de coworking verlaten). Architecten zijn bovendien vaak nomadisch, gezien ze projecten over een groot grondgebied beheren. Deze twee laatste zaken samen bevestigen de noodzaak van een netwerk van meerdere vestigingen. Het netwerk krijgt een zichtbaarheid naar de buitenwereld toe door te communiceren over het leven in de coworking zelf, alsook door het communiceren van content gecreëerd door de gebruikers en door het delen van kennis.
Waarom
Architecten zijn nog te vaak geïsoleerd. Vlaanderen heeft sowieso een versnipperd landschap aan vele kleine kantoren en weinig grote kantoren in vergelijking met het buitenland. Dat spreekt van ambitie en trots, maar zorgt er vaak ook voor dat ieder het ook maar voor zichzelf moet uitzoeken. Dit komt noch de starter ten goede, noch de algemene perceptie van professionaliteit van ons vakgebied. HATCH biedt een landplaats voor personen met een dergelijke profiel: ze krijgen omkadering en bijstand bij hun vak, maar behouden tegelijk ten volle hun onafhankelijkheid. De motivatie van HATCH is dan ook vooral gedreven op het bestrijden van de ‘gedwongen einzelgänger’ cultuur en deze te laten plaats maken voor georganiseerde, maar tegelijk vrijblijvende lerende netwerken.
Infrastructuur
De plek dient in alle opzichten ondersteunend te zijn, dus ook qua ‘hardware’. Dit betekent:
- Een werkplek: werkblad, bureaustoel, kastruimte
- Een uitgeruste keuken met gratis water (plat/bruisend), thee, koffie, soep.
- Indien de locatie het toelaat: een luchttafel.
- Printers (kleur, A4 en A3, scan), foamcutter, maquettelokaal
- Data toegang via kabel en wifi
- Vergaderzaal met projectie
- Telefooncellen
- Het opbouwen van een gedeelde architectuurbibliotheek
- Het opbouw van een gedeelde materiaalbibliotheek
- Klein materiaal: deurmat, kapstokken, fietspomp, Sonos, ….
- Branding: logo, aanwezigheid in socials, aanwezigheid op website
Huidige leden:
- Louise Kiekens, restauratie architecte
- NACU architecten
- Xudo
- JENODK
- Third
Voormalige leden:
- Luchtschip
- Architectuuratelier Huyghe
- Atelier Vos
- Marie Vercraeye
- Kollektiv
- Fly
- Bart Van De Velde
HATCH:


Deze gevel is West-gericht. Dat is fijn met de zon. Als er teveel zon is, is er ook zonnewering. Als er veel te veel zon is, is er een terras.




Zeshoekige eilanden met drie plaatsen. Zo kan je kijken en praten met je buren, zonder vanachter je scherm te komen. Veel plaats tussen de eilanden.






Een grote lunchtafel van een gerecupereerde bowlingbaan.








Een eerste vergaderzaal met projectie, UTP, webcam en akoestische panelen.


Een tweede vergaderzaal. Iets kleiner, maar met dezelfde voorzieningen als de eerste.

De doofpot. Je kan erin bellen. Dan is het wat stiller voor de anderen.






Fotografie Katoo Peeters en Cynthia Scheire