Aanbod en Tarieven
Lees meerLees minderAanbod: meer dan infrastructuur
Je bent omringd door mensen met hetzelfde vak. En dat is kostbare ervaring, een klankbord, minder kopzorgen.
Seminarie: elke week houden we een open seminarie dat ofwel een algemeen thema behandeld (nieuwe verordeningen, technische onderwerpen,...) ofwel wordt er een project toegelicht.
Down The Hatch: tweewekelijks is er een afterworkdrink, een fijn gemeenschapsmoment waar er ook tijd en ruimte is om eens iets te checken bij de andere
Tussen de soep en de pataten: je kan altijd iemand aan zijn mouw trekken, ofwel fysiek in het kantoor, of digitaal op de chat. Je kan ook zelf op zoek gaan naar gerichte info door te neuzen in de materiaal- of boek bibliotheek.
Aanbod: inclusieve zaken om je uit die startblokken te laten lanceren
Werkplek: werkblad, bureaustoel, kastruimte, extern scherm en toetsenbord
Twee uitgeruste keukens met lunchplek: met gratis water (plat/bruisend), thee, koffie, soep. Uitrusting: drie koelkasten, een diepvries, combi-oven, twee spoelbakken, twee vaatwassen, een kookplaat, een microgolf, servies.
Economaat: twee printers (kleur A4/A3, scan), verschillende papiertypes, inringtoestel
Maquettelokaal: tafels waar zaken kunnen blijven liggen, foamcutter,, lichtplaat, snijmatten, lijm, basismaquettemateriaal
Materieelbibliotheek: twee distometers, vochtmeter, zoutteststrips, klemborden, vouwmeter, lintmeter, werfhelmen, beschermhoezen voor schoenen,...
Stalenkast: vrij te gebruiken stalenkast met honderden materialen
Bibliotheek: vrij te gebruiken bibliotheek gevuld met naslagwerken allerhande in de vakgebieden architectuur, design, stedenbouw en landschapskunde.
Drie vergaderzalen: uitgerust met projectie, meer info hieronder
Alternatieve werkplekken: een standing desk, twee salons, twee telefooncellen en drie prikkelarme werkplekken
Digitaal: overal toegang tot wifi, aan de eilanden bijkomende toegang met kabel, branding waarmee je mee opgenomen wordt om je bereik te vergroten
Tarieven: 16 mogelijkheden
Twee vragen zijn van tel bij het kiezen van je tarief-formule: hoeveel tijd wil ik er zijn en flexibel of stabiel wil ik dat regime? Er zijn vier mogelijkheden volgens aanwezigheid. De eerste drie vind je vaak terug bij coworking plekken. De vierde voegen we toe om bedrijven een kans te geven om door te groeien binnen de coworking. Er zijn ook vier mogelijkheden volgens getrouwheid. Hier hangt het er gewoon van af in welke mate flexibiliteit of zekerheid het meest doorweegt. De tarieven zijn excl btw en worden gefactureerd volgens de getrouwheidstermijn.
Tarieven vergaderzalen: vergaderen, spitballen, cursus geven of collectief meditatiemoment. We stellen geen vragen hoor.
De twee 'klassieke' vergaderzalen 'Angle' en 'Dash' zijn zonder meerprijs volop beschikbaar voor alle Hatch'ers. Wil je als gast er even gebruik van maken, dan zie je de tarieven hieronder. Onze derde ruimte 'Cross' kan je geen vergaderzaal noemen. Niet enkel is er een kleine concentratie-cel voor vier tot zes personen, er is ook een ruime zaal die tot wel 20 personen kan huisvesten. De ruimte heeft zijn eigen uitgeruste keuken. En een knusse living hoek voor informelere gesprekken. De vergaderzaal in deze ruimte is zonder meerprijs beschikbaar voor alle Hatch'ers. Wil je de hele ruimte? Dan kan je de tarieven hieronder zien.
HATCH: MISSION STATEMENT
- Coworking voor opkomend architecturaal talent.
- Gedeelde kennis ontketend door gedeelde ruimte.
- Deel van het Marge biotoop.
Komt van uw eiland. Daarom.
België telt één van de hogere Europese cijfers inzake aantal architecten per inwoner (1). Tegelijk heeft België opvallend weinig echt grote architectuurkantoren in vergelijking met onze buurlanden. We zijn versnipperd in veel kleine bedrijfjes. Dat spreekt van ambitie en trots, een naam maken voor jezelf en het ondernemerschap echt in handen nemen. Maar het zorgt er vaak ook voor dat ieder het ook maar voor zichzelf moet uitzoeken. Dat laatste komt noch de starter ten goede, noch de algemene perceptie van professionaliteit van ons vakgebied. Kennisdeling is nochtans cruciaal in zowel ondernemerschap, alsook specifieker in ons complex en snel-evoluerend beroep.
HATCH biedt een landplaats voor architecten die starten, opschalen of architecten die op zoek zijn naar een Gentse hub als aanvulling op hun hoofdkantoor. Ze krijgen omkadering en bijstand bij hun vak, maar behouden tegelijk ten volle hun onafhankelijkheid. Kennis delen, gewoon op de werkplek. De motivatie van HATCH is dan ook vooral gefundeerd op het bestrijden van de ‘gedwongen einzelgänger’ cultuur en deze te laten plaats maken voor georganiseerde, maar tegelijk vrijblijvende lerende netwerken. Autonomie en netwerk, daar draait het om.
Habitat voor een specifieke soort. Dat.
HATCH is een coworking voor opkomend architecturaal talent. Diverse profielen rond het werkveld architectuur zijn welkom: architecten, landschaps- of tuinarchitecten, ingenieurs, aannemers, vormgevers allerhande. Iedereen werkt naast en tussen elkaar in een lichtrijk landschapskantoor. De eilanden hebben een zodanige vormgeving dat er gemakkelijk gesprek kan ontstaan met je eilandgenoten. Je even terugtrekken kan in één van de drie vergaderzalen of op de focusplekken die we ‘oogkleppen’ doopten of in de telefooncellen die we ‘doofpotten’ doopten. Daarnaast is er lunchstek, een boeken- en stalenbibliotheek en een maquette lokaal met fotografiestudio.
Elke coworking deelt infrastructuur. Niets nieuws en tout court de basispremisse van een coworking natuurlijk. Deze coworking deelt daarbovenop specifieke kennis. Net door de doelgroep af te bakenen, wordt er niet alleen ondernemerskennis uitgewisseld, maar ook tal van ervaringen en deskundigheid dat eigen zijn aan het vak. Er ontstaat een gemeenschap, steeds in beweging door wisselende leden, maar de roedel plakt wel. Net door de informaliteit en het behoud van ieders autonomie, is de kennisuitwisseling heel laagdrempelig.
Gedeelde tijd is gewonnen tijd. Zo.
Informeel, maar ook gefaciliteerd, dat ook. We delen boeken, stalen en distometers. Er zijn de casual lunchbreaks, maar ook de wekelijkse seminaries. Een gedeelde chat en afterworkdrinks. Er wordt heel wat gepraat, op allerlei manieren. Eenheidsprijzen en aannemer-referenties worden uitgewisseld. Contracten worden vergeleken. Tips voor socials of websites. Verder nog: ons Gents experiment heeft zelfs al heel wat onderlinge, formele samenwerkingen tussen de coworkers teweeggebracht. Ze gaan samen opdrachten aan of trekken samen de wedstrijdtour op. Het netwerk wordt bijna tastbaar op dat moment.
Gent en daarna. Een knooppunt route voor de toekomst.
Zoals bij elk netwerk, wordt ook dit ding sterker met zijn grootte. Meer leden betekent niet alleen robuustheid, maar vooral ook een nog grotere doorvloei van info. Meer stemmen rond de tafel. Meer advies. En dan kan je als lid nog steeds beslissen wat je ermee doet, want jij blijft jij.
Momenteel is er één vestiging, namelijk in Gent. Een beetje als experiment gestart. We hadden een te groot kantoor en dachten dat het leuk was om te delen. Na vier jaar kunnen we zeggen dat we al een heel fijne tocht meegemaakt hebben. Enorm veel plezier, kennis en vooral ook voldoening. We zagen hier al heel wat architecten en aanverwanten vertrekken, die we hebben zien groeien en floreren. We dromen ervan om in de nabije toekomst in elk architectuurknooppunt in België een landplaats te hebben. Een poort voor de lerende architect, om kennis en ervaringen in te winnen, en ondersteunt zijn autonome loopbaan uit te bouwen.
(1) Een 6e plek op de 32e ‘gemeten’ landen. In absolute cijfers (dus niet in relatie tot inwonersaantal) bestrijken we een 9e plaats van de 32. Bron: THE ARCHITECTURAL PROFESSION IN EUROPE 2022 – ACE SECTOR STUDY door de Architects council of Europe.
HATCH:
dat ziet er dan zo uit
Deze gevel is West-gericht. Dat is fijn met de zon. Als er teveel zon is, is er ook zonnewering. Als er veel te veel zon is, is er een terras.
Huidige Hatch'ers
- Louise Kiekens, restauratie architecte
- Pauline De Schryver, architecte
- Lieke Verschelden, architecte
- Xudo
- JENODK
Voormalige Hatch'ers
- Luchtschip architectuur
- Third visualizations
- Architectuuratelier Huyghe
- Atelier Vos
- Marie Vercraeye architect
- Kollektif landscape
- Fly, IT
- Bart Van De Velde, aannemer
- Fem De Rock architecte
- NACU architecten
Zeshoekige eilanden met drie plaatsen. Zo kan je kijken en praten met je buren, zonder vanachter je scherm te komen. Veel plaats tussen de eilanden.
Een grote lunchtafel van een gerecupereerde bowlingbaan.
Een eerste vergaderzaal met projectie, UTP, webcam en akoestische panelen.
Een tweede vergaderzaal. Iets kleiner, maar met dezelfde voorzieningen als de eerste.
De doofpot. Je kan erin bellen. Dan is het wat stiller voor de anderen.
Fotografie Katoo Peeters en Cynthia Scheire