Werk - 128

Reiken V (frugaal)

De renovatie van een rijwoning waar ondanks het grote perceel toch bewust wordt gekozen voor kwaliteitsvolle compactheid.

Lees meerLees minder

Het is niet te verklaren door het perceel, er is plaats genoeg eigenlijk. Maar het is niet omdat het kan, dat het moet. De woning staat op een groot terrein. Zowel voor als achter de woning strekt het perceel zich ver uit. Plaats genoeg om nog uit te breiden. Maar we doen het toch niet. Enerzijds merken we na studie dat de bestaande woning ruim genoeg is. Anderzijds is er een beperkt budget dat tactisch dient te worden ingezet. Minder, maar betere oppervlakte.

Gestapeld wonen. Over het gelijkvloers en de eerste verdieping worden de leeffuncties voorzien. Een vide naait de twee verdiepingen ruimtelijk terug aan elkaar. De dubbele hoogte brengt licht en zicht samen. Bovendien compenseert ze voor de lage verdiepingshoogte van het gelijkvloers. Een balustrade boort het gat af en knikt dan naar buiten. Daar wordt een bestaande raamopening wat uitgediept, zo dat je naar buiten kan stappen. Onder je begint de tuin. Het einde is niet zichtbaar, verborgen achter bladerdek en struikgewas.

De gevel vertoont door het dossier bouwsporen: gewijzigde balken, uitgediepte ramen, afgebroken tuinberging. De sporen worden opgeruimd, gemaskeerd. Twee banden in gekleurde cementering vormen een plint in de aangetaste zone’s. De noodzaak wordt deugd, schade wordt compositie, litteken wordt expressie.

Werk - 128
Gevel1 20220830 1