Werk - 059

Reiken

Renovatie van een rijwoning op een compact perceel waarbij wordt ingezet op kwaliteitsvol verticaal wonen zonder achterbouw.

Lees meerLees minder

De stad is heel goed in dingen verzamelen. Door aantrekkelijk te zijn komen er allerlei mensen en dingen op af die van haar gebruik maken en omgekeerd. Soms is er dan een beetje weinig plaats. Een historische woning staat op een klein perceel. Het gebouw eindigt aan zijn historische achtergevel -zonder achterbouw dus- om plaats te geven aan een stedelijke patio. De bewoners gebruiken het huis nu al heel verticaal. Deze leuke levensstijl vindt nu eerder organisch plaats, met soms de nodige ruimtelijke tegenstribbelingen.

Het ontwerp zal deze levensstijl accommoderen. De inkomhal, nu met opgesplitste trap, krijgt een nieuwe trap die souterrain en bel etage vlot met elkaar laat praten. Wegens stabiliteitsproblemen dient de vloer van het bel etage integraal te worden vernieuwd. Deze wordt op een hoger peil voorzien, zo wordt de vrije hoogte eerlijk verdeeld tussen souterrain en bel etage. Kwalitatieve hoogtes zonder uitgraven, een risicovolle onderneming in deze context. De urban garage en inkomhal beschermen de leefruimte aan de patio van de drukke straat. De bel etage voorziet een keuken, een eetkamer, een kleine bureauruimte onder de trap en een beperkt terras. Een aantal nieuwe openingen op deze verdiepingen laten de volledige perceelsbreedte voelen op allerlei plekken.

De okerkleurige achtergevel verjaagt de grauwheid, zelfs op een regendag. Rond de ramen is de bepleistering wit, om het licht te laten reflecteren, om de ramen een plek en eigenheid te geven. De patio is nog steeds onbebouwd, het gebouw is dan ook nog steeds even groot. Als de dingen goed hun plaats krijgen, is er niet per se meer plaats nodig.

Werk - 059
059 THL PR 06
20220603 Marge Tolhuislaan 11
20220603 Marge Tolhuislaan 13
20220603 Marge Tolhuislaan 04
059 THL PR presentatieplan 1
059 THL PR presentatieplan 2
059 THL VO 20191106 beeld achtergevel 1
Ochtend. Iemand drinkt koffie op het terras. De gevel heeft een warme okerkleur, met witte boorden rond de ramen voor maximale lichtreflectie en een donkere plint om vervuiling te voorkomen.
059 THL VO 20191106 beeld achtergevel 2
Middag. Het zijn de warmste momenten van de dag. Een zonnetent is uitgeklapt en hult een deel van het raam in schaduw.
059 THL VO 20191106 beeld achtergevel 3
Avond. Tijd voor een feest. het licht komt nu uit de gevel zelf. De compositie van ogenschijnlijk willekeurige opening licht op. Mensen staan op het terras en kijken naar de lucht. Er zijn vallende sterren voorspelt.
059 THL VO 20191106 binnenruimtes
Verticaal wonen betekent leefruimtes stapelen. In de bestaande situatie was de kelder heel laag en de bel etage heel hoog. De vloer, die ook stabiliteitsproblemen vertoont, wordt vervangen en deze keer wordt de beschikbare ruimte netjes in twee gedeeld: sous terrain en bel etage krijgen elk 2m90.