Werk - 037

Weifelwand

Renovatie van een hellend dak en zolderkamers van een rijwoning met gebruik van twijfelende grenzen

Lees meerLees minder

Het werd weer winter. Klassiek probleem: een ongeïsoleerd dak in slechte staat met onderliggend een aantal donkere, lage ruimtes. Het dak buigt nog meer door dan van een oud gordingendak kan worden verwacht. Nieuw dak met nieuwe verwachtingen. Men wil er gasten te slapen leggen, verpozen in een tekenstudio en zaken opbergen zoals van zolders verwacht wordt.

Dat bergen en slapen en verpozen gebeurt meestal niet op hetzelfde moment. Liever geen kamers met muren dan, maar doe maar iets meer ambigu, laat de ruimte maar doorlopen. Onder de driehoek hangt een mezzaninevloer, uitgelijnd met het trapgat. Voorbij het trapgat, staal en glas schrijnwerk, verderop een geparkeerd gordijn, verderop leest iemand een magazine. Aan de andere kant van de trap, tekent iemand een dier op papier. Het avondlicht wordt gefilterd door de populieren en geprojecteerd op het veld van de ruimte. Het gordijn gaat dicht.

Werk - 037

Het vergeten verdiep

Een vrouw die veel thuis werkt, mooie illustraties maakt en graag gasten ontvangt woont al een tijdje in een smal rijhuisje in het noorden van Gent. Het leven van de vrouw is groter dan het huis. Er zou meer plek moeten zijn om dit alles te kunnen laten plaatsvinden. Om al eens een onafgewerkte illustratie te laten rondslingeren op tafel. Om een gast een bed aan te bieden als het al laat wordt. Maar ook om dingen toe te laten die nu nog niet gekend zijn.

Gelukkig is er bovenaan de woning nog een volledige verdieping onder de dakschil, klassiek het vergeten verdiep dat niet mee gerenoveerd werd met de rest en dienst doet als overmaatse zolder. Terwijl het leven soms meer plaats nodig heeft dan de spullen die er bij horen. Er wordt besloten om de dakverdieping grondig aan te pakken. Het oude dak wordt verwijderd en er moet een nieuw dak in de plaats komen. Een dak dat past bij het moderne leven, zowel op energetisch vlak als flexibel ruimtegebruik.

037 HS GIF1

Veel met weinig

Het budget van de vrouw is niet oneindig. We moeten goed nadenken over de essentie. Op een paar sterke klemtonen wordt er niet bespaard, de rest wordt zodanig uitgedacht dat het eenvoudig en betaalbaar uit te voeren valt.

De materialisatie is eerlijk en sober. De dakschil is bekleed met OSB panelen in plaats van gipskarton. De voegen van de OSB werden precies op voorhand bepaald. De dagkanten van de veluxen zijn bekleed met wit gelakte MDF. Witte reflecterende kaders in een veld van houtsnippers. Een betaalbaar en haalbaar detail dat toch het onderscheid maakt in de visuele kwaliteit.

037 HS PR presentatiefoto detail 4 copyright Marge architecten
MARGE Haverstraat GENT 008web
Op de vloer wordt door de opdrachtgever zelf een kurkvloer gelegd. Een warm en betaalbaar materiaal dat gemakkelijk zelf te plaatsen is.

Twijfelende grenzen

Wanneer er niemand logeert, moet de dakverdieping zo open en licht mogelijk aanvoelen. Er worden twijfelende grenzen aangebracht die volgens verschillende gradaties de ruimtes meer of minder van mekaar kunnen afscheiden. De trap vormt de eerste grens en knipt de ruimte praktisch op in drie delen: de ruimte aan de voorgevel, de achtergevel en onder de nok.

MARGE Haverstraat GENT 007web
MARGE Haverstraat GENT 009web
Een glazen wand deelt de ruimte verder op. Wanneer de deur gesloten is wordt de kamer aan de straat akoestisch afgesloten van de rest van het huis, maar blijft het zonlicht doorheen de wand vallen. Een gordijn kan gesloten worden om een echte muur te vormen en de kamer ook visueel te sluiten.
MARGE Haverstraat GENT 005web
De laatste twijfelende grens wordt simpel door hoogte bereikt. Het platform onder de nok is bergruimte. Het luifeltje boven de trap onttrekt de spullen van beneden gezien uit het zicht. De ruimte is dubbelhoog, waardoor er ook licht van het tweede dakraam naar beneden valt.

Luxe in details

In tegenstelling tot het gebruik van high-end stalen profielen, is de wand opgebouwd uit standaard L-profielen. Het glas zit er tussen twee geklemd. Dat betekent dat je er vier per stijl krijgt. Om dit visueel wat ranker te maken hebben we ervoor gekozen om de flenzen van de twee buitenste opzettelijk groter te maken. Op die manier ontstaat een rank schaduwvoeg detail. De profielen kregen een ruwe, korrelige lakafwerking.

037 HS PR presentatiefoto detail 1 copyright Marge architecten
037 HS PR presentatiefoto detail 3 copyright Marge architecten
Om de bergruimte onder de nok bereikbaar te maken werd door de metaalbewerker ook een laddertje uit staal gemaakt, afgewerkt in dezelfde kleur als de glazen wand. Het laddertje glijdt op een rail en staat toe om de mezzanine van overal te betreden, zodat er boven geen circulatieruimte nodig is en je spullen over heel het platform kan zetten.
037 HS PR presentatiefoto detail 2 copyright Marge architecten
MARGE Haverstraat GENT 006web
Als deurkruk wordt eenvoudigweg een zwart profiel verlijmd op het glas. Standaard en bijzonder tegelijkertijd.
037 HS PR plan 1
037 HS PR plan 2

Geïnteresseerd in daken? Check dan zeker ook Een gat in de lucht III eens
Geïnteresseerd in glazen wanden? Check dan zeker ook Bressen eens