Technische fiche
Lees meerLees minder- Locatie
- Gent
- Datum
- 2020 - 2022
- Klant
- particulier
- Budget
- hoger segment
- Oppervlakte
- 165m² netto, 200m² bruto
- Duurzaamheid
- EPB < E-20 (Passiefhuis)
- Partners
- Stabimi (stabiliteit), Struktuur (EPB, VC en ventilatieverslaggeving)
- Status
- Uitgevoerd
- Uitvoerder
- Builthings
- Foto's
- Johnny Umans
Reprise
Een hernieuwbouw passiefwoning in een stedelijke omgeving, waarbij ingezet wordt op levenslang wonen en luxe met soberheid wordt bereikt.
Hernieuwbouw. Het nog eens opnieuw proberen, op dezelfde plek. We breken de woning af en bouwen een nieuwe. Beter. De bewoners hebben het perceel genoeg bewoond, om echt te weten wat ze willen en nodig hebben. Stil water met diepe gronden wordt het. De planopbouw lijkt misschien eenvoudig, maar er is over alles nagedacht.
In de voorgevel zit een nis waar je kan onderstaan als het regent. Rondom bakstenen en glas. Achter de deur schuilt een robuuste inkom. Overbreedte laat het leven toe, gasten ontvangen. Rechts een multifunctionele ruimte: wasberging, fietsenstalling, maar soms ook sportruimte. Dubbel gebruik van dezelfde ruimtes. Daarachter de leeffuncties. Een patio snijdt in de massa. Zwarte tegels, hout en kathedraalglas in de keuken. Beton. Verderop de tuin, voorbij de laatste ruimte die nog wat hoger is. Een trap krult op rond een gat en stijgt naar een eerste verdieping. Kamers die slaapkamers kunnen zijn of iets anders. In het plafond zie je een fijne naad. Hier kan de vloer gedemonteerd worden, om een gat te maken over de hele woning. In het gat past later een lift. Morgen en overmorgen zijn nog niet gekend. Een kleine badkamer maakt de invulling verder mogelijk. Stedenbouwkundig begint het gebouw zich tactisch terug te trekken. De streling met de buur opzoekend. Door het raam zien we een wild groendak en we draaien alweer naar boven. De tweede verdieping heeft de kwaliteit van een penthouse. De rijwoning die appartement probeert te zijn. Een teruggetrokken volume verzonken tussen nog eens twee wilde groendaken. Een slaapkamer en een badkamer. Te groot en met een uitzicht. Uitnodigend om te blijven liggen.
Een plan dat nu werkt, maar ook overmorgen. Een woning waar je levenslang kan en wil blijven wonen. Sobere, degelijke, eerlijke materialen. Luxe door ruimtelijkheid. Op zoek naar de kleine ontroering. Onzichtbare duurzame technieken. Een passiefwoning met zonnepanelen, een hybride ketel, canadese put en ventilatiesysteem D. Maar vooral een raamwerk voor een leven dat nog niet helemaal gekend is. Door heel veel te bepalen, laten we tegelijk het onbekende toe.
Een nieuwe tekening op hetzelfde blad
Een jong gezin woont al jaren in de rand van Gent, tussen het station, het vele groen en de Leie. De locatie is perfect, het huis niet. We worden gevraagd om na te denken over hernieuwbouw. Dat is slopen en opnieuw beginnen, op dezelfde plek. Het gezin weet immers wat er hier werkt en wat niet. Vanwaar de zon komt, vanwaar het geluid komt. Wanneer je die wil binnenlaten en wanneer niet. Men kent de buren, de straat en de wijk.
Het programma is tweeledig. Er is een programma van vandaag en één van morgen. Vandaag: een ruime inkom, een ruimte fietsenberging, een gastentoilet, een sportruimte, een wasberging, een technische ruimte, een koele kelder, een lichtrijke keuken, een lichtrijke leefruimte, twee badkamers, twee slaapkamers, een logeerkamer, een bibliotheekruimte, een plek om films te projecteren, een plek om kunstwerken aan de muur te kunnen hangen. Morgen: dat weten we nog niet. Maar laten we vooral niets blokkeren. Zelfs op de oudste dag willen we naar boven kunnen. Ruimtes moeten van functie kunnen veranderen. Er mag ruimte zijn om een lift te plaatsen, maar dat moet vandaag nog niet direct. Het gezin wil levenslang kunnen blijven wonen in dit huis.
Het wordt tekenen op een blad papier waarvan de vorige tekening uitgegumd is. Niet helemaal een blanco vel, want je weet welke lijnen er uitgegumd zijn. Met de kennis van de vorige lijnen doen we het nu beter.
Alle maatwerk wordt meticuleus uitgetekend. De voegen van de tegels worden allemaal uitgetekend en vormen de module voor de meubels. Kastdeuren, grepen, kookeiland, spoelbakken, ... lijnen zich op met de lijnen van de tegels. Wat open kan is van hout. Wat nat of vuil kan worden is van tegels.
Een nisje in de kolomkast doet dienst als drankkast en plek om de koffiezet uit het zicht te zetten.
De grote lijnen
Het ontwerp start met enkele onderhandelingsrondes bij de stedenbouwkundige dienst van Stad Gent. Er wordt gestart vanuit het volume waarbinnen we van de stad mogen bouwen. Aan de hand van volumestudies en zonnestudies tonen we aan dat het herschikken van dit volume kwalitatiever is voor de woning en de ruimtelijke inpassing. We snijden een patio weg en geven dit volume aan de aanbouw op +1. De patio laat licht tot in de kern van het huis vallen. De achtergevel sluit mooi aan op beide buren, zonder bijkomende schaduwen te werpen.
Het plan wordt sober opgebouwd. Het huis draagt volledig van voor- naar achtergevel waardoor alle tussenmuren in theorie verwijderd kunnen worden als dit in de toekomst nodig zou zijn. In de kern van de woning, langsheen de patio komt een statige trap in een betonnen trappenhuis. Het plan doet denken aan een oude woning. Rechthoekige kamers, efficiënte circulatie, de gevel is altijd nabij. Variaties op het beproefde thema.
Ook de gevels doen denken aan een oude woning. Van groot naar klein gaan we steeds verder verfijnen. Samen met de opdrachtgever dromen we van een gevel waarbij "god is in the details". Met interbellumwoningen in gedachten wordt een spel van reliëf, nissen, verspringingen, baksteenpatronen en -oriëntaties uitgewerkt. Elke baksteen wordt uitgetekend.
De dakverdieping trekt zich terug om te passen binnen de helling van de aanpalende buren. De inkom komt in een nis te liggen; om gasten geborgen te ontvangen, of om de zakken even neer te zetten wanneer je in de regen naar die sleutel zoekt. Zones verticaal metselwerk bakenen de verdiepingen af. De ramen erbinnen doen wat ze willen; elke verdieping heeft zijn eigen behoeftes. Het naar voor springend metselwerk op de eerste verdieping doet wat denken aan zo'n typische erker.
De kleine lijnen
Je hoeft niet te schreeuwen om persoonlijkheid te hebben. We laten de woning rustig voor zichzelf spreken. Geen schreeuwerige materialen, maar een begrijpbaar en tijdloos materialenpallet wordt samengesteld, dat het instrumentarium wordt voor heel de woning.
- Bruut zichtbeton voor alle dragende structuren: de plafonds, de kolommen, de trap, de betonnen wanden aan traphal en gevels
- Volkeramische tegels voor alle natte ruimtes, zowel vloer als werkblad: zwart voor de keuken, wit voor alle sanitair
- Warme vloeren voor de droge ruimtes: lamparket voor de leefruimte, kleurige linoleum in het slaapgedeelte
- Berken multiplex voor alle maatwerk: de keukenkasten, badkamerkasten, trapleuning, de dagkanten van de ramen
- Donkerbrons geanodiseerde ramen voor alle gevels
- Waar obscuriteit gewenst is, gebruiken we textuurglas. Dat gebeurt soms in de gevel, of in de keuken, of tussen gang en inkom
Geboeid door energetische hernieuwbouw?
Zie ook project Soberrijk