Werk - 018

Zolder bij de Peperbus

Renovatie van dak en zolderkamers met glazen dakkapellen

Lees meerLees minder

De woning staat als een huis, maar het dak is aan vervanging toe. Het water waait naar binnen en de warmte waait naar buiten. Bovendien laat de bestaande situatie nogal wat te wensen over. De ene kamer onder de zolder is onbehaaglijk laag en de andere breekt het dak uit en vormt een vreemd stukje plat dak. Het ontwerp bestaat dan ook uit enkele specifieke ingrepen die niet alleen het dak technisch vernieuwen, maar eveneens de zolder en onderliggende ruimtes herschikken tot een kwalitatiever geheel.

De dakvorm wordt in haar waardigheid hersteld, ze overspant nu geheel van de historische bakgoot tot de achtergevel, wat het bruikbaar volume en oppervlakte en de vrije hoogte onder haar kap vergroot. Meer plaats dus. De tussenvloer wordt verwijderd bij het bouwen van het dak, en keert niet meer terug. Een mezzanine krijgt vorm. Drie specifieke openingen doorbreken het dak. Vooraan aan de bakgoot, netjes symmetrisch uitgelijnd met de historische lijstgevel, komt een dakkapel. Naar klassiek model -met een puntdakje er op- maar helemaal van glas. Een serre om te kijken. Over de daken van andere mensen. Naar de monumentale toren van de Sint-Jan evangelistenkerk, ook wel ‘de peperbus’. Zo dichtbij en groot, dat ze enkel zichtbaar is omdat je ook opzij doorheen de dakkapel naar buiten kan kijken. Ook vooraan in het dak zit een velux. Die zat er eigenlijk al in, maar nu op een andere plek. Recyclage.

Achteraan, op de mezzanine rust een tweede kapel. Groter dan de eerste, maar ook helemaal van glas, enkel glas deze keer, de zon en de warmte komen volop binnen. Aan de zijkanten hangen allerlei kruiden en plantjes. Deze boventuin (winterkapel?) kijkt uit op de grote benedentuin. En op de tuinen van andere mensen. Een serre om te zijn. Het raam staat open en het geluid van grasmaaiers waait binnen. De koriander heeft wat meer water nodig. Naast de boventuin kasten tot in de hoeken van het zadeldak. Opgeruimd staat netjes. Een herenwoning met zolderkapellen, om te kijken en te zijn, naar tuin, daken en naar het stenen gevaarte van de Peperbus.

Werk - 018
018 ZBDP foto1
018 ZBDP foto2