Werk - 070

Situaties II (vrij-blijvend)

Renovatie van een compacte keuken en gang, waarbij plekken door hun definitie net vrijheid creëren.

Lees meerLees minder

Plaats. We mogen er niet kwistig met omspringen in deze keuken. De keuken is compact, moet veel kunnen, maar mag ook niet klein aanvoelen. We beginnen met een deur te verwijderen, waardoor we eigenlijk nutteloze plaats verwijderen. De keuken vouwt zich langzaam open. De enige twee hoge kasten vind je onmiddellijk bij het binnenkomen, ze staan daar dichtbij alles en nemen geen licht weg van het raam. Vanaf dan aanrecht en teruggetrokken kasten. Verderop een ontbijthoek. Gezellig op de kussens, naast een raampje dat uitkijkt in de gang. Er zijn overal kasten, maar ze houden zich kalm. De ruimte is licht, maar niet spierwit: licht gewolkte gietvloer, een lichtblauwe plint, roze kussens. De keuken ontsnapt ook een beetje. De kast draait zich over een bepaalde hoogte om en vormt plots een vestiairekast in de inkom. Een ondiepe versie voor de tellers. Een stootwand in dezelfde materialen begroet de fietsen in de slanke gang. Alles heeft zowat een plek, net daarom kunnen we het loslaten, het leven vult de rest.

Werk - 070

Als een opgeruimde blokkendoos

In een eengezinswoning te Gent is het hoog tijd om de keuken te vernieuwen. De keuken werkt op zich nog maar niet zonder gebreken. Materialen zijn versleten, een lade hangt wat af, niet alles zit op de beste plek. Na decennia gebruik is er tijd genoeg geweest om te weten hoe het beter kan.
De ruimte is compact, maar er moet best veel programma in opgenomen worden. Als in een opgeruimde blokkendoos moeten alle stukjes perfect in mekaar passen om geen vierkante centimeter onbenut te laten. Er wordt uitvoerig gepraat over het gewenste programma en hoe men de keuken graag wilt gebruiken.

Marge Coupure 11
Marge Coupure 01
De deur zit op de kop van de ruimte, aan de andere kant een raam aan de straatkant. Om de smalle ruimte zo licht en breed mogelijk te doen aanvoelen, wordt ervoor gekozen om alle hoge kasten meteen bij de deur te plaatsen. Op die manier nemen ze geen daglicht van het raam af.

American diner booth

Er wordt al eens graag ontbeten in de keuken zelf, aan het daglicht bij de voorgevel. Vroeger stond hier een klein tafeltje, maar dat stond wat in de weg. Er wordt een kleine zithoek geïntegreerd in de keuken. Zoals een Amerikaanse diner zithoek worden vaste zitbanken met een vast tafeltje opgenomen in het meubilair. Langsheen de tafel geeft een binnenraam doorzicht naar de gang. Zo zie je wie er thuiskomt of 's ochtends vertrekt naar het werk. De puzzel loopt ook hier verder. Boven de zithoek zijn er bovenkasten voor extra bergruimte. Langsheen de zithoek zijn er aan de andere kant van de muur kolomkasten voor een ingemaakt vestiairemeubel.

Marge Coupure 02
Marge Coupure 10
Marge Coupure 07

Warme materialen

Samen met de bouwheer wordt een rustig, maar kleurrijk en warm materialenpallet samengesteld. Lichtblauwe laminaatfronten tot op aanrechthoogte. Witte laminaat daarboven. Rose stoffering voor de op maat gemaakte zitbanken. Berken multiplex voor de zij- en onderkanten van de kasten. Corian werkbladen. Een warm-wit gespikkelde gietvloer. De detaillering is eenvoudig, alle kasten en lades worden geopend met een kleine ronde infrezing als greep.

Marge Coupure 03
Marge Coupure 06
Marge Coupure 04
Marge Coupure 05