Werk - 035

Tafelkamer

Renovatie van een rijwoning met de bouw van een uitbreiding die de gevel maximaliseert en de dakrand bemiddelt


Lees meerLees minder

Men zou wel eens kunnen stellen dat in het huis een belangrijk deel van het leven niet wordt doorgebracht in het huis. Het is te zeggen, het vindt plaats in de achterbouw, die geliefkoosde aanbouw tussen huis en tuin. Hier, in dit specifieke huis en dit huishouden, is dat voornamelijk de plaats van de keuken en vooral van de tafel. Koken, spelen, huiswerk, eten, gasten, feesten: de tafel is hetgeen dat de haard vroeger was, het gezinsleven wentelt errond en concentreert zich hier.

Er is een groot raam dat een verbinding met de tuin zoekt, maar het zicht wordt zijdelings de pas afgesneden door koterijen. Niet zo mooi, en niet zo handig. De tuin lijkt heel ver weg en dat is eigenlijk ook wel zo. Er zijn nog andere gebreken, sommige technisch, sommige eerder als een naar gevoel. De tafel dient na de werken op dezelfde plek terecht te komen, maar met een nieuw huisje errond.

Het nieuwe tussenhuis neemt maar gewoon de ruimte dat het nodig heeft, wat aan de ene kant al wat meer is dan aan de andere kant. De geijkte karteling plooit zich compromisloos rond tafel en keuken en levert een complexere achtergevel op die ook maar meteen een intiemere zone in het terras suggereert. Het tussenhuis bestaat uit een gevel en een dak. De gevel vormt de hout en glas metronoom die controle over uitlijning en ritme uitoefent. Het dak is plat, met dakkoepel en groendak. Gevel en dak ontmoeten elkaar in de dakrand. De dakrand schaamt zich niet en beschouwt zichzelf als een ware kroonlijst. De kroon trekt zich wat dieper terug, de gevel verschalend en vriendelijk voorrang verlenend aan het houten schrijnwerk. Ze luistert naar dezelfde orde als de gevel, maar materialiseert zich voornamelijk in gevelpanelen en zinken kralen. Gevel en dak drukken elkaar de hand. Het dak en de gevel voor de tafel, die tussen het huis en tuin staat. De hele dag staat het raam al open, natte voetsporen op het terras; en nu nog, wanneer de lucht rood begint te kleuren, ontsnapt de kamer naar buiten toe, waar een tweede tafel staat en verderop de stadstuin en het schemeruur lonken.


Werk - 035

Alleen maar raam

Een bestaand rijhuis is, zoals vele andere woningen, op zich bewoonbaar maar toch dringend toe aan een renovatie. Er moet ooit wel eens iets veranderen, en het is nu allesbehalve ideaal wonen, dus waarom dan niet nu. Er is vandaag heel weinig connectie met de tuin achterin het perceel, want er bevinden zich een badkamer en een berging tussen eetkamer en de tuin. Men wenst veel licht en een grote verbondenheid met de tuin. Zoals bij vele andere woningen is de eerste reflex om een groot raam te maken van muur tot muur, om licht en zicht te maximaliseren.

Maar dit perceel is door haar oriƫntatie toch iets anders dan vele andere woningen. De achterbouw is noord-gericht en ontvangt in de voormiddag veel direct zonlicht vanuit het oosten, om de rest van de dag in de eigen schaduw van het hoofdgebouw te liggen. We besluiten om nog steeds alleen maar raam te bouwen, maar het raam wel te richten naar de zon.

MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 013web
De raam wordt rondom volledig weggewerkt achter alle pakketten. Zowel in vloer, plafond als muur loopt de raam gelijk met de afwerking, om het glasoppervlak zo groot mogelijk te maken. (Foto Johnny Umans)

Er ontstaat zo een kartelende gevel, die zich zowel naar de tuin als naar de zon richt. Het zijdelings gerichte glas sluit een klein terras in bij een schuifraam. (Foto Johnny Umans)

MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 005web

Alleen maar dakrand

Waar je langs binnen alleen maar raam ziet, zie je langs buiten alleen maar een dakrand die het raam bekroont. De gevel is een raam en een dakrand. Omdat moderne dakpakketten best dik zijn, implementeren we enkele ingrepen die de dakrand subtiel slanker maken. Enerzijds door het raam gelijk te leggen met het plafond, waardoor het raam voor een stuk in de dikte van het dak verdwijnt. Anderzijds door de dakrand iets terug te trekken van het raam, waardoor deze optisch wat uit het zicht verdwijnt. Ten slotte wordt er ook een afwateringsgoot in het dakpakket voorzien om de dakopstand bovenop het dak zo klein mogelijk te houden.

035 RRL foto 6
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 017web
(Foto Johnny Umans)
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 003web
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 007web

Rustige kasten

De gevel is sober maar fijn gedetailleerd. Zo ook met het binnenmeubilair. Een nieuwe keuken op maat wordt volledig voorzien van een esdoornfineer, inclusief de achterliggende grepen. Elke lade en elke kast wordt tot op de toekomstige inhoud in detail besproken. Elke lade of kast kan met een subtiele greep bovenaan geopend worden. Een dun composiet werkblad vormt zich rond de uitgietbak, met ingefreesde druiplijnen voor een goede afwatering.

MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 006web
035 RRL foto 5
035 RRL foto 3
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 011web
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 013web
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 016web
MARGE Robert Rinskopf GENTBRUGGE 014web
035 PR presentatieplan