Werk - 032

Snoeien

Renovatie en reorganisatie van een rijwoning waarbij openheid wordt bereikt door het supprimeren van obstakels


Lees meerLees minder

Niet ongewoon bevindt zich op het gelijkvloers van het huis de gang, een voorste ‘schone’ kamer, een achterste kamer en een koertje. De kamers functioneren, maar ze ontbreken wel aan wat ruimtelijkheid, ze lijken eerder ongewenste buren van elkaar. De koer wordt spits afgesneden door de hoek die het bouwblok maakt. Wegens ruimtegebrek heeft de Belgische achterbouwwoede zich verticaal voltrokken, tegen de achtergevel aan. Deze herbergt een reeks onderbenutte functies zoals toilet, stookplaats, terras, berging en meerdere luifels. De ontwerpvraag zal er vooral in bestaan om het huis te ontdoen van dingen, een pseudo-archeologische handeling.

Zo gezegd, zo gedaan. Wegnemen wat er bij gekomen is dus, en dan nog wat meer. De achtergevel wordt ontdaan van haar aanhangsels, recht omhoog en het licht valt opnieuw diep binnen. Dwarse muren worden maximaal opengebroken. Snijden en schoren tot de grenzen tussen de ruimtes vervagen. Klassiek doe je dat schoren met beton en baksteen maar dat is hier te massief. Stalen portieken zijn slanker: één klein portiek en één groot, met een vierendeelligger als ruim bovenlicht. De kolommen staan los van de muur, zo loopt de muur gewoon door en wordt de overspanning kleiner. De ruimte plooit zich open in de breedte, lengte en hoogte. De drie kamers – de patio als derde buitenkamer- worden zo een continue ruimte met zones, van straat tot tuinmuur. De keuken legt zich vooraan aan de straatzijde, dan kan je zwaaien naar de buren terwijl de vis bakt. De leefruimte bevindt zich achteraan, bij het ruimtegroot raam, bij de patio met de planten. De keukenkast loopt door en wordt bibliotheek, wordt TV-meubel, en wordt uiteindelijk zitbank en terrasberging buiten. Ergens langsheen het kasttraject speelt een kind. Het is opgeklaard buiten en iemand opent het vouwraam.


Werk - 032

Snoeien erin

In een compacte rijwoning in Jette zijn doorheen de jaren vele verticale koterijen tegen de achtergevel gebouwd. Een berghok, een betonnen balkon, meerdere luifels met golfplaten. Op het gelijkvloers valt langs de achtergevel amper daglicht binnen.

De dwangbuis van deze compacte woning op een nog compacter perceel wordt verwijderd. Ademhalen. De volledige achtergevel op het gelijkvloers verdwijnt, geen centimeter baksteen wordt behouden. In de plaats komt een vierendeelligger en een vouwwand. Waar voorheen voornamelijk steen was, is nu staal, aluminium en vooral veel glas.

032 FLC gif2 compressed
Een vierendeelligger staat toe dat het staal vlak tegen het plafond relatief rank kan zijn. Zo komt er van zo hoog mogelijk zonlicht binnen, wat betekent dat het licht ook zo diep mogelijk de ruimte binnenvalt. Door de kolommen opzettelijk te verwijderen van de scheimuren, wordt de ruimte en het uitzicht visueel zo breed mogelijk gehouden.
032 FLC gif1b compressed
Afhankelijk van de noodzaak, kan één deur, de helft, of de volledige gevel opengezet worden. Op die manier wordt de koer deel van de compacte leefruimte, als het weer het toelaat.

Knippen, niet plakken

Er wordt gesnoeid waar nodig om de woning meer ademruimte te geven. Nieuwe elementen worden enkel toegevoegd als het ook nodig is. Zo wordt een deuropening naar het voormalig betonnen balkon plots een Frans Raam dat uitkijkt over de koer dankzij een ranke balustrade.

MARGE Firmin Lecharlier JETTE 012web

Cascade

Drie nieuwe meubels geven de open ruimte een bestemming. Aan de straatzijde wordt een keukenmeubel gebouwd, dat zich trapsgewijs opent naar het licht aan de voorgevel. Alle meubels worden ontworpen met dezelfde elementen: witte fronten, lijnen met verholen grepen, een rug van witte tegeltjes, een werkblad in hetzelfde materiaal als de vloer.

MARGE Firmin Lecharlier JETTE 005web
MARGE Firmin Lecharlier JETTE 004web
MARGE Firmin Lecharlier JETTE 003web
MARGE Firmin Lecharlier JETTE 001web
Het TV-meubel is een verderzetting van de keuken, maar kleiner en ijler.
MARGE Firmin Lecharlier JETTE 014web
Een derde meubel verschaalt zich nog verder. Hoe verder naar de noordzijde, hoe lichter. Het buitenmeubel geeft plaats aan afvalberging en plaats voor kleine tuinspullen. Het meubel wordt lokaal zitbank. Ook hier ligt de vloer op het werkblad.
032 PR presentatieplan
032 FLC SO schets perspectief