Werk - 007

Krattenkast

Hele hoge boekenkast met passerelle uit OSB en industriële vouwdozen

Lees meerLees minder

Tegen een hele grote muur kan je serieus wat boeken stapelen, misschien best niet los op een hoopje, maar netjes in een kast. Een boekenkast is niet zomaar een archief of een berging. De boekenkast stalt uit en verbergt, bergt op en rangschikt. Ze gaat over verkennen, kiezen en niet kunnen kiezen. Zoveel boeken. Om aan al die boeken te kunnen takt er een uitkragende doorgang af van de bestaande mezzanine. Daar wordt het meubel een klein beetje architectuur, ze vormt een specifieke plek om te kiezen, om te lezen.

Er is een drager en een gedragene. De OSB-kolommen overbruggen vloer en plafond, stevig dik. Soms wordt de kolom ook balk om de passerelle te vormen. En dan weer kolom om een balustrade te maken. De ruimte tussen de kolommen wordt opgevuld met rode en blauwe vouwdozen, 85 ervan. Open geplooid vormen ze gesloten lades, dicht gevouwen vormen ze stevige schappen. Binnen het vaste draagsysteem van de houten kolommen wisselt het patroon van de dozen, een tekening van tonen en verbergen, van kiezen en niet kunnen kiezen.

Werk - 007
007 KRK PR presenatiefoto 3
Een vrij systeem van drager en gedragene. Ingeklapt zijn de dozen legplanken. Uitgeklapt zijn ze dozen die hun schat niet meteen prijsgeven. Een kast gaat over kiezen en selecteren. Over tonen en niet tonen.

Twee verdiepingen hoog klimt ze omhoog. Een wolkenkrabber van boeken. Een mezzanine maakt alle delen toegankelijk.

007 KRK PR presenatiefoto 4
007 KRK PR presenatiefoto 2
De mezzanine en haar balustrade is een verdere vertakking van de vinnen. De systematiek wordt doorgetrokken en dit object wordt zo een natuurlijk deel van de vormentaal. Verschillende dieptes brengen leven in het spel en vragen om rede: er zijn primaire dragers en secundaire.

Het meubel wordt plots architectuur. Er is een nieuwe plaats. Een nieuw uitzicht dat voorheen niet bestond.

007 KRK PR presenatiefoto 1
OPGEWERKT DETAIL finaal 01
Drie platen op elkaar is al dik. Met een voegje ertussen lijkt het dunner. Onzichtbaar bevestigd in de muur met een kaarsrechte bevestigingslat.