Werk - 201

Indruk

De verduurzaming en restauratie van een beeldbepalende gevel.

Lees meerLees minder

Indrukwekkender dan in druk. Een grote gevel met veel kleine nuances: subtiele reliëfvormen, juweelachtige gouden strookjes, een holle kroon, een nobele plint met een uitnodigende lichtgevende luifel. Een gevel die niet zo plat is als hij zou laten uitschijnen uit archiefplannen. Reliëf speelt de hoofdrol, of bijna al de rollen. Van ver staat het gebouw er met een duidelijke plint en kroon. Van dichtbij zien we de vele subtiliteiten van het reliëfwerk: ramen worden samengevoegd, maar dan toch weer afzonderlijk benadrukt, praktische zaken zoals vensterbanken en druiplijsten beginnen een rol te spelen in de leesbaarheid van verdiepingen.

Vooruit gaan door terug te gaan. In 1931 werd de intentie in daad omgezet, maar in de loop van de tijd ging er het een en ander verloren. Verloren en terug gevonden. Na bijna 100 jaar keren we binnenkort terug naar het begin.

Werk - 201
IMG 1517 kopie
Een gebouw dat de hoogte ingaat, maar dat bemiddelt door zijn horizontale banden. Een interessante evenwichtsoefening tussen uitdagende detaillering en vanzelfsprekende soberheid.
20240322 gevels 1
20240322 gevels 2
IMG 20230424 151456 kopie