Werk - 125

Hofbode II (zonnewijzer)

De renovatie en uitbreiding van een halfopen woning die de beleving op het zonne-ritme zet.

Lees meerLees minder

Villa ‘Les Roses’ staat er op de historische postkaart. Net geen boek van Willem Elsschot. Deze villa is niet veel gewijzigd. De indrukwekkende groene omgeving is er nog. De woning ook, enkel het balkon op de eerste verdieping verdween. Er werd een nieuwe kamer op gebouwd. Nog niet zo slecht, er was wat moeite gestoken in het respecteren van de gevel.

Niet perse een verwelkte roos, maar er is werk aan. Zoals vaak moet de woning duurzamer en groter. Het perceel biedt heel wat mogelijkheden. Naast de halfopen bebouwing is zowel in de breedte als lengte veel plaats. De zon draait mooi rond de drie open zijdes van het gebouw. Het huis luistert naar de bomen en de zon. Een nieuw deel gaat er niet achter, maar naast staan.

Een zijbouw dus. Dwarsliggend, maar niet zonder meer. Het dak kantelt zich bewust. Het is hoog aan de oostzijde en laag aan de westzijde. De zon laten we binnen als het nog niet te warm is en omgekeerd. Zo toont de aanbouw zich vanop straat ook kleiner dan ze is. Het gekanteld dak is een groendak dat spreekt met de tuin. Eronder hout en groene panelen. De goot doet iets gek. Aan de ene kant is ze heel groot en gekanteld om het water en de zon plaats te geven. Aan de andere kant wordt het randje heel dun. Ogenschijnlijk blijft er niets van over en komt het groendak tot de rand. Maar het detail verbergt zich achter de kanteling.

Het dak loopt ook nog wat verder zonder onderliggend gebouw en vormt zo een luifel. Op het einde rust de luifel op een bakstenen massief. Een gigantische haard. Het soort haard dat het primitief vuur tot iets sacraal maakt.

De dubbel hoge erker aan de voorkant wordt nog eens herhaald achteraan. Het was een goede oplossing toen en nu opnieuw. Binnenin wordt de kamerarchitectuur van de villa wat vervormd. Er wordt een vloei doorheen de ruimtes getrokken, maar met behoud en appreciatie van de eigenheid van de kamers. Geen balzaal, maar een paternoster. Want dit doet deze woning al een eeuw: plekken door uitzondering, afwijking, verspringingen. Plekken rond de zonnewende. Een zonnewijzer die ons toont waar het licht en de schaduw is.

Werk - 125
MARGE 125 foto 05 Cynthia Scheire
MARGE 125 foto 04 Cynthia Scheire
MARGE 125 foto 02 Cynthia Scheire
MARGE 125 foto 03 Cynthia Scheire
MARGE 125 foto 01 Cynthia Scheire
DSF4601
DSF4638
DSF4704
DSF4615
IMG 3028
IMG 20221026 163020
IMG 20221026 162934 1
IMG 20221026 163451 1
BA F beeld achtergevel
125 keuken copy rode vachro