Werk - 003

Ferrocementen Koffietafel

Loodzwaar tafelblad met omgekeerde schragen

Lees meerLees minder

Boven de grond –op wat we koffiehoogte zouden kunnen noemen- bevindt zich het ferrocementen tafelblad. Van beton, steen, maar dan dun. Nog dunner op de randen dan in het midden. En daaronder staan twee houten schragen. Omgekeerd. Gewicht verzamelen en dan afvoeren.

Ze lijken niet meteen samen te horen die twee, de ene zwaar en permanent, de andere licht en tijdelijk. En toch. Een tafel is een oppervlak op een relevante hoogte. Een tafel is blad en poten; de poten dragen het blad waar je je koffie op zet.

Werk - 003
003 FK PR presentatiefoto 2

De twee omgekeerde schragen worden vastgehouden door wapeningsstalen houders die uit het blad schieten. Bij het opheffen van het blad klemmen de schragen zich door het kantelmoment vast in de houder en blijven zo op hun plaats.

003 FK PR presentatiefoto 4
003 FK PR presentatiefoto 3

Het ferrocement wordt tijdens productie aan de onderzijde manueel afgestreken met een spatel. Hierdoor is het resulterende beton oneffen en ruw van karakter. De schragen worden voorzien van een dikke vilten folie om deze oneffenheden op te vangen.

003 FK PR presentatiefoto 5

Het blad werd op een polycarbonaatplaat bekist, wat resulteert in een glad maar heel zacht golvend oppervlak. De randen blijven ruw en worden op de hoeken licht geschuurd om kledij niet te beschadigen.

003 FK PR presentatiefoto 6