Werk - 036

Décollage

Renovatie van een historisch rijhuis met reorganisatie van functies en bouwelementen

Lees meerLees minder

In de straat staat een huis met een mooie gevel. Het huis blijft echter struikelen over zichzelf. Het huis vindt dit een vervelende kwestie. Er staat dan ook vanalles in de weg en het schemert er. De trap staat plomp in de inkomhal, wat tekort op de voordeur. Een ondergebruikte gang splitst het perceel op in smalle kamers. De lange achterbouw duwt de tuin tot tegen de achterkant van het perceel. Het perceel is verkamerd. Er wordt nagedacht over het huis en er wordt vermeldt: praktischer, opener, lichter. Er wordt nagedacht over het huis er wordt gesproken: over leven, over plekken, over situaties. Er wordt ook opgemerkt dat de badkamer in de achterbouw op de eerste verdieping dient te blijven, deze is reeds af.

Herschikken begint met iets opnemen en het wat verder terug neerzetten. Iets weghalen wat niet gewenst is of iets toevoegen. Knip- en plakwerk tot de collage klopt. Tot de décollage klopt. De trap vindt een nieuwe plaats dieper in het perceel. De nieuwe inkomhal is ruim, met een binnenraam om te zwaaien naar de keuken, om veters te knopen. De keuken komt aan de straatzijde. Dieper in het huis: de eetplaats met trap en een vide. De balustrade van de vide is een bureau is een kast. De oude achtergevel komt binnen te staan, met een kleine en een grote opening: kijken en wandelen. Voorbij de gevel nog een gevel. De nieuwe achtergevel is een glazen stolp die alles overspant, of het nu massief is of niet. De vensterbank is een kast is een zitbank is een kader. Er schuilt rijkheid in complexiteit, in ambiguïteit, in het dubbele. Het huis struikelt niet meer. En de badkamer is behouden.

Werk - 036

Een historische rijwoning weer vrijmaken

Een historische rijwoning is doorheen de jaren dichtgeslibt. Vanbinnen met kleine kamertjes en duffe materialen, maar ook achteraan, met aanbouwsel na aanbouwsel. De woning wordt gerenoveerd, om zich aan te passen aan moderne bouwtechnische eisen, en het moderne leven. Echter, de badkamer in een aanbouw op de eerste verdieping is recent gerenoveerd, die moet behouden blijven. Ook zit de huidige trap bij de voordeur in de weg. Er wordt nagedacht over het weer vrijmaken van de woning, waarbij elementen verwijderd worden, of verplaatst, of herschikt.

Een nieuwe aanbouw onder een zwevende badkamer

De plafondhoogte onder de gerenoveerde badkamer is een voldongen feit en kan niet meer gewijzigd worden. Wel kan er voor gekozen worden om het plafond er vlak naast zo hoog mogelijk te maken. De vele aanbouwsels en de muren onder de badkamer worden verwijderd en vervangen door een open aanbouw over de breedte van het perceel. De dakrandhoogte wordt gemaximaliseerd en de draagstructuur wordt in het zicht gehouden. Op die manier loopt de ruimte visueel nog door tot de bovenzijde van de balken.

036 FFL PR beeld 3 copyright Marge
036 FFL PR beeld 1 copyright Marge
De nieuwe achtergevel spant zich als een kader op tussen de verschillende grenzen: de badkamer, het terras, de tuinmuren. De opdeling van de gevel is een logisch gevolg van wat er zich vlak achter bevindt: een zitbank tegen het glas, het vloerpakket van de bestaande badkamer, een ventilatierooster voor de leefruimte, een kolom, de dakrand.
036 FFL PR beeld 2 copyright Marge
Er wordt een dakkoepel voorzien die zich zo dicht al mogelijk tegen de historische achtergevel bevindt van het hoofdgebouw. Zo kan er daglicht tot in de centraal gelegen eetruimte vallen.

Overal licht en doorzicht

Centraal in de woning wordt een vide geïntroduceerd die zich vlak achter de historische achtergevel bevindt. Op deze manier kan daglicht rechtstreeks binnenvallen doorheen een hoger gelegen raam, tot op de eettafel.

036 FFL PR beeld 4 copyright Marge
036 FFL PR beeld 6 copyright Marge
De balustrade van de vide vormt tegelijkertijd een bureaumeubel met zicht op de tuin. Het bureaublad is afgewerkt met dezelfde granitotegels die overal in de woning voor de werkbladen van het vast meubilair worden gebruikt.

Een nieuwe inkomhal

De bestaande trap wordt verwijderd om meer ruimte vrij te maken in de inkomhal. Er wordt nagedacht over een logische circulatie in de woning. De nieuwe trap bevindt zich centraal in de woning en geeft vanop het gelijkvloers toegang tot de bureauruimte. De bureauruimte en het gelijkvloers zijn met een schuifdeur afsluitbaar van de rest van de woning.

036 FFL PR beeld 5 copyright Marge
036 FFL PR beeld 10 copyright Marge
Bij het binnenkomen zie je een zitraam. Je kan je veters losmaken. In de keuken zwaait iemand. Onder het granitotegel werkblad zitten twee schoenkastjes.

Nieuw maatmeubilair

Omgekeerd zie je vanuit de keuken de inkom doorheen het raam. Aan de keukenzijde bevinden er zich lades en kolomkasten rondom het raam. Overal doorheen de woning wordt maatmeubilair ontworpen om voldoende berging te kunnen bieden op een compacte oppervlakte.

036 FFL PR beeld 8 copyright Marge
036 FFL PR beeld 7 copyright Marge
De keuken wordt aan de straatzijde voorzien, in de smalste kamer van het gelijkvloers, maar vlakbij het licht en met zicht op wie er thuiskomt.
036 FFL PR beeld 9 copyright Marge
Het plan opent zich trapsgewijs naar de tuin toe. Elke functie krijgt zijn ideale maatvoering.

Betaalbare details

Al het meubilair wordt samengesteld uit een vast materialenpakket, met betaalbaarheid in het achterhoofd. Een werkblad uit massief granito was te duur. Dus gebruiken we maar granitotegels die we zwart opvoegen. De fronten van de meubels worden uit multiplex gemaakt.

036 FFL PR beeld 11 copyright Marge
036 FFL PR beeld 13 copyright Marge

Kelderkoffer

Op de plek waar vroeger de trap zat, komt een kelderluik. In gesloten positie een zwart podium. In open stand een soort kofferdeksel waar je in wandelt.

036 FFL PR beeld 9 copyright Marge
036 FFL PR beeld 12 copyright Marge
De ontmoeting van een kelderluik, een oorspronkelijke granito trap en nieuwe granito tegels.
036 FLL PR presentatieplan