Ik ga bouwen en renoveren

Mini-ontwerpjes op vraag van magazine 'Ik ga bouwen en renoveren'.

Lees meerLees minder

Het magazine 'Ik ga bouwen en renoveren' heeft een vaste categorie 'Trek Je Plan'. De opzet is simpel: lezers sturen een 'te op te lossen' situatie op naar het magazine en deze nodigt drie architecten nodig om creatieve oplossingen te bedenken. Marge nam al een aantal keer deel aan deze leuke categorie. De resultaten vind je hier.

Carte blanche in de leefruimte - april 2018

De bestaande architectuur bakent vandaag al meerdere specifieke plekken af. Het ontwerp ontwikkelt deze zones verder en introduceert zo een reeks sferen en gebruikszones die los in elkaar overlopen. De keuken en eetruimte horen samen en krijgen een oranjerode granitotegel, esthetisch en duurzaam. Tussen de twee ruimtes maakt een klein keukeneiland de grens en dan ook weer niet, want je kan er aan twee zijdes langswandelen. Op het aanrecht opnieuw dezelfde granitotegel, daaronder deurtjes van groen gebeitste multiplex. Op de hoek tussen eetruimte en leefruimte bevindt zich de haard, als een scharnier, vanuit bijna elk punt zichtbaar. De haard is opgenomen in een vast meubel waar onder meer de audio- en tv installatie in verdwijnt. Achter één van de kastdeuren bevindt zich de ingang tot de wasruimte, discreet verborgen. De leefruimte krijgt een parket, gezellig en warm. De leefruimte heeft een overmaat in de lengte, er moet dus nagedacht worden over zowel het kijken naar buiten als naar de tv. De op maat gemaakte sofa komt wat meer naar het midden van de ruimte en loopt langs de wand in één stuk door naar achter. Er ontstaat een zone om in zichzelf te keren, met een boek of met dat nieuwe speelgoed. Op bepaalde plaatsen gaat de rugleuning van de sofa over in een lage kast. In deze leeshoek zijn er twee belangrijke cirkels, één naar de lucht en één naar de keuken. Een ontwerp waar het leven zich nestelt in de verschillende plekken, verschillende sferen, geherbergd in kwaliteitsvolle materialen.

Trek Je Plan beeld 1
Trek Je Plan beeld 2

Nieuw plannen voor de badkamer - juni 2019

Gezien de badkamer op het gelijkvloers is gelegen met een groot raam dat uitgeeft op de straat is het een belangrijke uitdaging om voldoende geborgenheid in de badkamer te creëren. Omdat daglicht een niet te onderschatten bijdrage levert aan het comfortgevoel wordt expliciet gekozen om het raam in de voorgevel niet te verkleinen. (Dit zorgt er tegelijkertijd voor dat een bouwaanvraag kan vermeden worden.) Om de gepaste privacy te garanderen in de badkamer wordt ze door drie schermen opgedeeld in drie zones. Elk scherm heeft een eigen materialiteit en eigenschappen en voegt telkens een extra graad van afscherming toe ten opzichte van de blikken vanaf de straat.

Het eerste scherm is een “groen scherm” dat bestaat uit planten die goed gedijen in een vochtig klimaat en die een zuiverende en regelende werking kunnen hebben op de lucht in de badkamer. Hierachter, in de eerste zone, bevinden zich een de wasmachine en droogkast.

Een tweede scherm bestaat uit een gordijn dat wel licht doorlaat maar geen doorzicht. In de tweede zone bevindt zich een vestiaire/bergruimte en het toilet.

Het derde en laatste scherm is een glazen scherm met figuurglas dat in de ene richting de blikken tegenhoudt en in de andere richting voorkomt dat rondspattend water en waterdamp in de rest van de badkamer terecht komt. In de derde zone zit immers de douche en de wastafel.

Het ontwerp houdt in grote mate rekening met aanpasbaarheid in functie van een eventuele beperkte mobiliteit in de toekomst. In de douche is een zitje voorzien. Het grote opbergmeubel wordt zo ontworpen dat de onderste rij onafhankelijk van de bovenliggende kasten eenvoudig kan gedemonteerd worden in functie van de onderrijdbaarheid en dus een optimale bruikbaarheid voor rolstoelgebruikers. Daarnaast wordt er in de badkamer enkel schuifdeuren of gordijnen gebruikt wat het bewegen met een rolstoel in de ruimte vergemakkelijkt.

Op de grond wordt een donkere warmrode cementtegel voorzien. Dezelfde tegel wordt in een lichtere tint voorzien als lambrisering in het toilet en wordt tot aan het plafond en over het zitbankje doorgetrokken in de achterste ruimte.

De fronten van het grote opbergmeubel worden in gelakte MDF-panelen voorzien. De onderste rij wordt in hetzelfde kleur als de tegels gelakt.

Aan de wastafel wordt een grote spiegel en een voldoende sterke verlichting voorzien.

De verwarming van de ruimte wordt geregeld door een radiator die optimaal onder het raam wordt geplaatst. Een handdoekdroger brengt extra warmte in de achterste zone, waar men het naaktste is.

Zicht 1
Zicht0
Zicht 2

Een zolder activeren - XXX2020

De ruimte nemen waar je ze nodig hebt. In een eerste ontwerpbeweging wordt de bestaande gang doorgetrokken tot aan de gevel. Hierdoor komen twee bestaande ramen in de gang te liggen, er ontstaat licht en zicht. De badkamer en kamer worden compacter gemaakt, maar blijven gelijkaardig functioneren. In een tweede beweging wordt de vloer boven de integrale gang weggebroken. De grotere vrije hoogte die hier ontstaat is een dankbaar gegeven voor deze centrale ruimte.

Dit alles biedt ook de kans om een trap te voorzien in de hoogste zone van de zolder. De trap staat niet tegen de gevel, maar er op een afstand van. In de spatie ontstaat een geborgen plek bij de ramen. Een plek om even te zitten met de kat. Of een boek te lezen zittend op wat kussens. De trap is een geplooide staalplaat, een kleurrijke golf. De trap staat in een soort stalen stelling. De stalen structuur, draagt niet alleen de trap, maar vormt ook balustrades, legplanken, kasten en uiteindelijk helemaal bovenaan de zolder: een scheidingswand.

Bovenaan ontstaat een overloop naast de trap. Twee zones ontstaan: een open zone als alternatieve leefruimte en een gesloten zone als gastenkamer, hobbykamer,… Grote dakramen overspoelen het geheel met daglicht, tot in de gang beneden. Het dakvlak kan worden uitgewerkt in gipskartonplaat of wit gebeitste OSB. Op sommige zones kan vilt worden aangebracht om er dingen op te prikken. Een vrolijke linoleum voelt warm en zacht onder de voeten, en kan tegen een stootje.

Een sculpturale trap met een spatie. Een logisch architectuurplan met open en gesloten zones. De architectuur is flexibel in te vullen. Het gebruik van de ruimtes die zijn ontstaan kan wisselen zonder dat werken nodig zijn. De materialen zijn vrolijk maar ook robuust en duurzaam. Architectuur voor dit leven en het volgende.

Schet 2
Schets 1