Werk - 111

Splijten

De renovatie van een eengezinswoning, waarbij het volume splijt op de plaatsen waar de druk te hoog is.

Lees meerLees minder

Het huis is stevig. Het is ook breed, maar dat compenseert het in laagte. We gaan niet helemaal opnieuw beginnen met het huis, dus kiezen we drie plaatsen uit waar we hoogte terugwinnen. Eén: in de kern van het huis wordt een vide gemaakt. De vide kijkt uit op een mezzanine die als een periscoop het daglicht van de voorgevel tot in de kern brengt. Twee: een zitput creëert hoogte zonder het plafond aan te passen. Drie: een ondiepe achterbouw over de volledige breedte klimt hogerop.

Het huis is slim, maar kan slimmer. De ingang wordt verplaatst. Niet langer een kleine gang, maar een robuuste kamer als inkom. Een inkom die tegen het leven kan. Een bankje en een kast. Een skateboard en modderige schoenen. Voorbij de dubbele deur liggen de leefruimtes. Ruim, maar ook gezoneerd. Het voordeel van naden en overgangen; verschillende plaatsen hebben verschillende sferen. Op de verdieping enkel minimale interventies en afwerkingen. Op de vide na: een gat omringd door schrijnwerk en onverwachte doorkijken. Onder de dakkap kinderkamers rond een open speelkamer.

Het huis bleef in de zomer koel. Nu staat er heel wat glas op het zuiden gericht. Leuk, maar opletten. Het schrijnwerk wordt opgedeeld in twee niveaus: om door te wandelen en om door te kijken. Elk niveau krijgt een luifel in rood hout. De diepte van de luifel wordt bepaald door de zonnestand in de zomer: dan valt het schijnwerk helemaal in de schaduw. Het rood kruipt naar boven de gevel op: een achtergevel in rode golfplaten houdt het midden tussen Portugees vakantiehuis en Zweedse hut.

Werk - 111
111 GHA BA 20210706 achtergevel nacht insta
111 GHA BA 20210706 achtergevel open insta
Keuken Combo 3a terracotta tegels polybeton donkerdere keuken
Badkamer Combo 1a okergeel doorlopend gepolierd beton langwerpige roze tegels zwart meubelstuk