Werk - 102

Overstag

Grondige renovatie van een halfopen eengezinswoning, waarbij de blinde zijgevel wordt geactiveerd en de woning intern wordt gereorganiseerd met deze derde gevel in het achterhoofd.

Lees meerLees minder

Het huis staat zij aan zij met zijn tweeling te midden van de velden. Ondanks de open ruimte rondom werd het huis echter gebouwd als een rijhuis: een gesloten zijgevel en de blik naar binnen. Van zicht naar de velden is er geen sprake. Van zicht naar de tuin al helemaal niet. De aanbouwsels met badkamer en berging liggen helemaal achteraan aan de tuin en blokkeren invallend daglicht en de doorgang naar buiten.

Het huis gaat overstag: na een eeuw koppig vooruit naar de straat kijken herkent het nu eindelijk de situatie zoals ze is. Het plan en de zijgevel wordt volledig opengewerkt om de blik te verruimen: naar de eigen tuin en naar de velden rondom. Donkere en intieme ruimtes verhuizen naar de voorkant van het huis. Alle leefruimtes verhuizen naar de achterzijde, langsheen de opengewerkte zijgevel en de beglaasde achtergevel. De onbenutte zolder wordt getransformeerd tot een mezzanine die dienstdoet als het slaapgedeelte van de kinderkamers. Een gigantische dakkapel achteraan bootst de originele dakkapel aan de voorgevel na en biedt ook vanop de verdiepingen zicht op de tuin en de velden.

Het huis gaat ook nog anders overstag: zoals een schip de zeilen over een andere boeg gooit om zich anders te positioneren, draait het huis de blik: naar de eigen tuin, en naar de velden. De integrale kijkrichting van het gebouw maakt een zwaai zodat de officieuze rijwoning eindelijk een officiƫle halfopen woning wordt. Het dak van de aanbouw reflecteert deze houding. De draagstructuur verandert van richting wanneer de blik ook om de hoek glipt. Een luifel loopt rondom de volledige woning en heeft een drievoudige functie: beschutting tegen de regen aan de nieuwe zij-ingang; passieve zonnewering tijdens de heetste maanden en de blik van binnen naar buiten begeleiden langheen de kamerhoge ramen. Door de inkom met luifel aan de zijkant te plaatsen minimaliseren we circulatie en markeren we het nieuwe adres van het huis.

Werk - 102
102 HSD UD 20211019 beeld achterbouw
102 HSD UD 20211019 beeld KEUKEN
102 HSD UD 20211019 beeld ZIJGEVEL
102 HSD 3
102 HSD 1
102 HSD 4
102 HSD 2
102 HSD 6
102 HSD 5
102 HSD presentatieplan