Werk - 013

Draftafel

Grote tafel met aparte plekken aan

Lees meerLees minder

Een mens doet nogal iets, zittend aan een tafel. Van familiefeesten tot huiswerk. Grote, zeker hele grote tafels kunnen soms al even lastig als handig zijn. Met velen rond tafel is het wat vervelend praten, zo allemaal op een rijtje kan je de persoon in de hoek niet goed zien. Met heel weinig, zeg maar alleen, aan de tafel kan het grote vlak wat als een vlak-te aanvoelen. Volk of geen volk, de zittende mens zou steeds op zijn gemak moeten zijn.

Een rond of ovalen tafel had ook gekund, maar misschien is iets recht met een paar hoeken af nog beter. De hoeken, die door ze weg te snijden alleen nog meer hoeken hebben gemaakt, verzorgen plekken, een adres aan de tafel, zoals vroeger alleen ‘de kop’ er één was. Ze verstrooien de verwachte oriëntaties van een tafel. Tantes en nonkels, familie en vrienden richten zich naar elkaar door de vorm van de tafel. Kruisgesprekken vinden plaats, de tomaten worden doorgegeven. Alleen aan tafel is de strengheid van de vlakte doorbroken. Men is solitair geherbergd ergens tussen hoek drie en vier, schuin tegenover het raam. Bij het opstaan en wandelen laat de hoek de hoek toe, vrijheid in een verder rechthoekige ruimte.

Het blad zelf is massief, dik en heeft geen franjes. Onder het blad staan de poten eenvoudigweg waar ze moeten staan, namelijk niet in de weg. Ze staan geschrankt, diagonaal in draf, en het zijn er vier. Ze staan haaks op mekaar gericht om optimaal de krachten op te vangen. Ze hebben een gespierde dij en worden slanker naar de hoef toe. Vee? Een kever? De tafel wordt een voortschrijdend dier, in draf op zoek naar gezelschap.

Werk - 013
013 DT draftafel presentatiefoto 3
Een klant stelt de vraag om een tafel op maat te ontwerpen, die zowel heel veel bezoekers kan herbergen, maar ook het thuiswerk toelaat, alleen aan de keukentafel. We stellen een tafel voor die zich gedraagt als een ronde tafel, maar er niet zo uitziet. Het is een tafel met letterlijk hoeken af. De vorm van het blad zorgt ervoor dat gebruikers naar elkaar gericht zitten.
013 DT draftafel presentatiefoto 4
De poten onder het blad worden zo vormgegeven dat ze zich zo veel mogelijk wegkeren van bewegende benen en voeten onder de tafel. De poten staan diagonaal naar elkaar toe gericht, om krachten in alle richtingen te kunnen opvangen.

Elke poot is gemaakt uit bruut, geboenwast staal en wordt onderaan voorzien van een stuk tuigleer om te voorkomen dat het staal in aanraking komt met te veel water tijdens het kuisen.

013 DT draftafel presentatiefoto 10

De positionering van de poten ten opzichte van het blad is structureel logisch voor de stabiliteit van de tafel, maar levert een uitzicht op dat wat bevreemdend overkomt voor een tafel.

013 DT draftafel presentatiefoto 6
013 DT draftafel presentatiefoto 8
013 DT draftafel presentatiefoto 11
Het bovenblad is opgebouwd uit massief esdoorn, afgewerkt met een transparante, kleurloze eindlaag.