Werk - 120

Décollage V (frugaal)

De renovatie van een achterbouw met maximaal behoud van wat nog deugt.

Lees meerLees minder

Frugaliteit is een houding die start vanuit dankbaarheid. Het spreekt vanuit appreciatie en zorg voor het bestaande. Het gaat niet over kwantiteit, maar kwaliteit. Over het verzorgen, herstellen en herbruiken. Frugaliteit is op die manier een expressie van spaarzaamheid, maar los van alle eventuele pejoratieven. Rijkheid in spaarzaamheid. Meer dan een louter economische houding, is het een levenshouding, een mentaal paradigma. Van een leeg canvas starten is niet altijd de meest interessante optie. Noch voor je hoofd, noch voor je geld, noch voor de planeet.

Enkele zaken kloppen niet helemaal, maar genoeg klopt wel. Er wordt gestart vanuit maximaal behoud. We leggen dingen bloot en herschikken enkele zaken. Het plafond wordt ontmanteld zodat de ruimte terug hoger is. De aangetroffen structuur wordt geschilderd, maar verder gewoon getoond. De ruwbouwopeningen naar de tuin blijven ook bestaan, maar toch zouden grotere ramen interessant zijn. Dus nemen de ramen dan maar meer in dan de ruwbouwopening. Ze liggen er op. Niet zomaar, maar op die manier kunnen de bewegende delen voorbij de massieve gevel schuiven. Evenveel schrijnwerk, maar meer schrijnwerk dat open kan. Het schrijnwerk wordt zo een hybride. De vaste delen bestaan plots uit pleisterwerk. De profielen nemen de geveltekening over en krijgen een bestaansrecht op zich. Ze worden dakrand en luifel.

Durf niet voor de durf, maar omdat dit de meest logische keuze is. Frugaal in zijn totaliteit, spaarzaamheid op z’n wildst.

Werk - 120
120 OCSA Beeld achtergevel