Werk - 072

Strekken III

Een rijwoning activeert zijn onderbenut potentieel en wordt halfopen bebouwing.

Lees meerLees minder

Er is iets vreemd aan de hand. De woning gedraagt zich als een rijwoning, maar aan de ene zijde zal er nooit een huis naast komen te staan, er ligt namelijk een straat. De woning lijkt op zeker te spelen en maakt geen openingen naar deze vrijstaande gevel. Jammer, want het huis is best wel donker. Er schuilt zelfs nog meer potentieel in. Tussen huis en straat ligt nog een ranke strook bebouwing die tot dezelfde eigendom behoort. De woning zit opgesloten in zichzelf, maar zonder reden. De paardenkleppen kunnen er nu wel af.

We maken een nieuwe gevel. De woning wordt voor het eerst in zijn bestaan een halfopen gebouw. De gevel is een dikke strook, te dun om kamers te herbergen, maar te dik om louter gevel te zijn. Het is meer een soort kast. De kast verzamelt alle kleine dingen, zodat de grote ruimtes erachter bevrijdt worden. De inkom verplaatst zich naar opzij; een vestiairekast; een trap; een bureau; een gastentoilet. Van straat tot tuin gaat het licht en zicht ononderbroken door. Er staat niets meer in de weg, opgeruimd staat netjes. Het regent, maar dat hindert niet.


Werk - 072
072 GSS VO 20200224 Voorgevel spuitkurkplint winter kopiëren
De woning krijgt een derde gezicht. Open ogen waar licht zijdelings instroomt. Het regent buiten, de straat glanst net als kunststoffen gevel. Kale takken. Bladeren hopen zich op in de hoeken van de straten. Dat is niet erg. De woning is toch helder. In alle seizoenen durft ze naar buiten te kijken.
072 GSS VO 20200224 Achtergevel spuitkurkplint aangepast kopiëren winter
We moeten niet het volledig profiel bebouwen. Het mag een beetje kleiner. We hebben niet zoveel plaats nodig en dat is goedkoper. De woning krijgt zo een plint dat rondom rond doorloopt. Met beide voetjes op de grond.
072 GSS UD 20200423 interieur beeld
Als alles naar de zijkant is geschoven, dan is er plaats in het midden.