Werk - 064

Hoofding

Haalbaarheidsstudie voor de integratie van een kantoorfunctie in een industriehal, als een groot rek waarvan de inhoud mettertijd wisselt.


Lees meerLees minder

Een groot bedrijf heeft ondermeer een grote hal. De hal is helemaal dicht, je kan er niet in of uit kijken; jammer, want op het terrein is er een leuk bosje nabij. Het bedrijf zou in de hal willen kunnen kijken, via kantoren, aan de zijgevel suggereren ze. Als je dan ook uit de hal kunt kijken is dat mooi meegenomen. Door de nabijheid van het bos en een belangrijke hoofdtoegang van de site, wordt het idee geopperd het gebouw zo te ontwerpen dat het later een bezoekerscentrum kan worden. In elk geval dient het gebouw een soort schijfje te zijn in de hoogte, want te dikke gebouwen passen er op die plek niet meer bij.

Nog leuker dan opzij is van voor, op het hoofd van de hal. Voordeel: men kijkt tot heel diep in de hal en omgekeerd vanuit de hal wordt er een soort interessant eindpunt gerealiseerd. Een punt op het einde van de zin. Voordeel: men geniet van zon en bos, zowel in het kantoorgebouw alsook vanuit de hal. Voordeel: het gebouw, dat ooit bezoekerscentrum wordt, krijgt een goede zichtbaarheid vanuit de invalsweg van de site, in plaats van zich om de hoek te bevinden. Het gebouw is eigenlijk geen gebouw, maar een heel groot rek waar mensen inzitten. Het rek staat in de hal en niet ervoor, om het bos en het pad zoveel mogelijk te vrijwaren. Het rek is zoals een magazijnrek, de structuur dient om de inhoud te wisselen. Zo staat er een ding aan het hoofd van de hal; een titel, een hoofding.


Werk - 064
064 ALD zicht vanop bospad
De hoofding van een tekst. De kop van het gebouw. De aanhef van het verhaal. Het gebouw krijgt vanuit zijn meest benaderde hoek plots een verhaal dat een betekenis kan behouden over meerdere (her)bestemmingen heen.
064 ALD zicht vanuit loods
Kijken of bekeken worden? Vanuit het gebouw is er een uitzicht in de volledige hal, maar net als een rek exposeert het gebouw ook zijn eigen activiteiten.
064 ALD interieur bezoekerscentrum
064 ALD interieur kantoor