Werk - 074

Situaties III (een huis vol)

Interieur van een herenhuis waarbij elke kamer zijn eigen, verscheiden bestaansrecht verwerft

Lees meerLees minder

Het alledaags leven in een huis kent veel uiteenlopende situaties. Het huis is in dit geval een burgerwoning en de burgerwoning is van nature een huis van kamers. Gestapelde kamers, gestapelde situaties. Situaties laten zich zeker niet aflijnen door de grenzen van kamers. Situaties zijn niet altijd onder controle. Dat hoeft ook niet. Situaties kunnen wel geaccommodeerd worden door kamers. Een huis vol situaties dus.


Werk - 074

Inkomhal

De trap afdalend naar de souterrain, biedt de overloop ook een bufferplek. Een vestiairemeubel is heel diep, dieper dan je zou verwachten. Zo diep dat er een deur in kan verdwijnen, en dat doet die ook. Zo diep dat je erin kan zitten om je schoen te knopen en achter je rug is nog steeds plaats voor je jas.

Keuken

Een lang blok met een schiereiland als een uitkijkplek, een toog. De keuken is massief onder de mezzanine, maar versnipperd en verlicht in de dubbel hoge ruimte. Nobel donker hout, met massieve verticale latten. De latten belijnen het meubilair en dienen als greep. Soms. Plaats voor een eiland is er niet. Toch geen vast. Er is een rollend eilandje, die men kan aanmeren waar het uitkomt, zelfs buiten op het terras.

074 FSG 20200122 KEUKEN AANZICHT werkblad vloer finaal communicatiebeeld

Terras

Het terras is een halve cirkel. Zo komt het groen aan de zijkant dicht bij de ramen, maar is er terras waar je het nodig hebt.

Balustrade

De mezzanine heeft een balustrade, maar die overdrijft meteen en is er plots ook waar ze niet nodig is. Ze loopt als een band door, als er nu muur achter zit of niet. Een dubbel ritme van houten balkjes met erachter akoestische isolatie en een zwart doek. Een omgekeerde gitaar, geen klankkast maar een dempkast.

Leesruimte

Een grote kast, een gemakkelijke stoel en bureau. Het bureaublad is een zwarte schijf bevestigd aan de balustrade. Er zit een gat in voor je kabels.

20200410 VO ZITRUIMTE 3 D BEELD zonder lambrisering

Kijkruimte

Moulures op het plafond en oude paneeldeuren. De haard uit zwart marmer is bewaard. Hij wordt aangevuld door donkergroene verf en een ijle zwarte kast. Open legplanken bieden heel wat opbergruimte zonder in gevecht met de haard te gaan. Twee doosjes dienen om op te zitten als er veel gasten zijn en anders om eerder dingen in te steken. Op de grote radiatorkast kan je in de raamopening gaan zitten, je blik wisselend van scherm naar straat en terug.

074 FSG UD 20200922 BADKAMER 3 D BEELD Terra Grigio Venato 3

Badkamer

Een grote muur met twee steenachtige grotten in. In de grotten is er iets te doen, een toilet en een douche, maar in de rotswand is er ook iets doen; er gaan technieken achter schuil. Een bad voor het raam of een raam voor het bad, dat hangt af van beschouwer of beschouwde. Een uitzicht heb je er wel bij. De kasten schuiven als een blok erover.

Trap

De bestaande trap komt helemaal bovenaan nogal dicht tegen het dak te liggen. In plaats van het dak uit te breiden als een soort dakkapel, doen we het omgekeerde. We maken een nieuwe, compactere trap. Deze krult zich op nog voor je hoofd het dak raakt. Eerder per ongeluk ontstaat daardoor een spatie en dus een dubbel hoge ruimte. Waar het vroeger te laag was is het nu heel hoog.